Witkopnon (Lonchura maja)
Grootte: ongeveer 11 centimeter.
Geslachtsonderscheid: moeilijk te zien, de kop van de mannetjes is soms wat witter. De mannetjes baltsen.
Komt voor: Indonesië en Maleisië.
Broed duur: ongeveer 12 tot 14 dagen.
Ringmaat: 2,7
Witkopnonnen zijn vanwege hun grote verdraagzaamheid en sociale instelling bij uitstek geschikte vogels voor een volière van gemengde samenstelling. Houd bij voorkeur meer dan een paartje bij elkaar; ook met elkaar kunnen deze vogels het uitstekend vinden. Het zijn levendige vogels, soms wat schuw en schrikachtig. Ze maken gebruik van alle lagen van de volière.
De witkopnon is een geharde vogel die geen extra verwarming nodig heeft tijdens de wintermaanden. Een goed beschut, vorstvrij nachthok is wel essentieel. Een zaadmengsel voor tropische vogels dient als basisvoer, aangevuld met trosgierst, gras- en onkruidzaden, gekiemde zaden, verse onkruiden en rijst. Tijdens de kweek is er extra behoefte aan eivoer. Maagkiezel en grit uiteraard altijd.
Als u wilt kweken is het beter een groepje te houden zodat de partners elkaar kunnen uitkiezen. Ze zijn niet kieskeurig ten aanzien van de nestelplaats. Sommige bouwen vrijstaande nesten, sommige nemen liever hun intrek in een gesloten of half open nestkastje. Als nestmateriaal komen ondermeer hooi en cocosvezel in aanmerking. Er worden 3 tot 5 eitjes gelegd die uitsluitend door het vrouwtje bebroed worden en na 12 tot 14 dagen uitkomen. De jongen krijgen allerhande zaden en eivoer te eten. Geef daarnaast meerdere malen per dag kleine beetjes insecten zoals in kleine stukjes gesneden meelwormen. Op een leeftijd van 21 tot 23 dagen vliegen de jongen uit. Een week of twee begeleiden en voeren de ouders de jongen nog. De jongen kunnen gerust bij de ouders blijven ook als is er een nieuw nest op komst.
De meeste witkopnonnen zijn op een leeftijd van 5 tot 6 maanden op kleur.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer