Vink (Fringilla coelebs)
Grootte: ongeveer 15 tot 16 centimeter.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een prachtige zang en zijn opvallender van kleur en tekening
Komt voor: Europa, westen van Azie, noorden van Afrika.
Broed duur: ongeveer 11 tot 13 dagen.
Ringmaat: 2,7
Vinken vormen een eigen territorium, dat ze met name in de kweekperiode flink verdedigen tegen indringers. Deze eigenschap maakt ze minder geschikt voor het leven in een gezelschapsvoliere. Een koppel kan tijdens de kweekperiode het beste apart gehouden worden. Ze worden bij voorkeur in een overkapte buitenvoliere gehouden die beplant is met groenblijvende struiken waarin de vogels zich terug kunnen trekken. De vogel is aangepast aan een gematigd klimaat dus een nachthok zal niet nodig zijn. Vinken zijn doorgaans rustige vogels die bekend staan om hun prachtige zang.
Als basisvoer geeft u ze een zaadmengsel voor wildzang. Daarnaast lusten ze graag levend voer als meelwormen en bladluis. En zijn besjes en vruchtjes een lekkernij voor ze. Maagkiezel en grit behoren altijd tot hun beschikking te zijn.
Vinken maken een ingenieus nest waarvoor ze allerlei materialen gebruiken, zoals grashalmen, uitgeplozen henneptouw en plantenwortels. Bekleedt met dierenhaar en zachte veertjes wordt het nest in zijn geheel gebouwd door het vrouwtje. Het mannetje blijft in de buurt en bewaakt het territorium. Ze maken een nest in een dichte struik maar kunnen ook gebruik maken van een nestkastje. Ze leggen gemiddeld 3 tot 4 eitjes en worden hoofdzakelijk door het vrouwtje bebroed. Na 11 tot 13 dagen komen de jongen uit en worden door beide ouders gevoerd. In de begindagen hebben ze veel behoefte aan kleine levende insecten zoals bladluis, buffalowormpjes en fruitvliegjes. De jonge vinken vliegen op een leeftijd van 12 tot 17 dagen uit. Wanneer ze zelfstandig zijn moeten ze uitgevangen worden omdat het mannetje ze agressief kan bejegenen.
De vink behoort tot de beschermde vogelsoorten. Vogels van deze soort kunnen alleen onder bepaalde restricties en strenge controle gehouden worden.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer