Splendidparkiet (Neophema Splendida)
Grootte: ongeveer 24 centimeter.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een rode borst. De vrouwtjes zijn in het geheel minder kleurrijk dan de mannetjes
Komt voor: Zuiden van Australië.
Broed duur: ca. 21 dagen.
Ringmaat: 4
Deze vogels zijn uitermate sociaal t.o.v. andere volièrebewoners, ook als deze kleiner zijn dan zijzelf. Dat maakt deze parkieten tot ideale bewoners voor gemengde volières.
In de natuur komen deze vogels voor in woestijngebieden maar ze hebben zich inmiddels goed aangepast aan het Europese klimaat. De volière moet wel op een beschutte plek in de luwte staan met een vorstvrij nachthok.
Als zaad eten ze een speciale mengeling voor Neophema’s of grote parkieten, aangevuld met kleine beetjes eivoer. Op zijn tijd wat levend voer en kleine beetjes fruit. Maagkiezel en grit moet natuurlijk altijd aanwezig zijn.
Het zijn geen schreeuwerds en bevinden zich in alle lagen van de volière. Veelal scharrelen ze op de bodem op zoek naar voedsel. Bij goede verzorging worden ze al gauw tam.
Om met deze vogels te kweken kunt u het beste een paartje apart houden. Deze broedblokken zijn uitermate geschikt. Er wordt geen nest gemaakt. U kunt als onderlaag wat zaagsel met vochtig turfmolm leggen. Het gemiddeld eitjes bedraagt 3 tot 6. Ze worden uitsluitend door het vrouwtje bebroed. Ze verlaat het nest vrijwel niet en wordt door het mannetje gevoerd. Na een week of drie komen de eitjes uit. Het mannetje blijft ook in deze periode zijn vrouwtje en jongen voeren. Na een week of vier vliegen ze uit. Het kan twee jaar duren voordat de jongen op kleur zijn.
Het spannetje vormt een paar voor het leven.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer