Roodrugparkiet (Psephotus haematonotus)
Grootte: ongeveer 26 tot 28 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de mannetjes zijn veel sprekender van kleur en bij de vrouwtjes ontbreekt het rood op de stuit of is in heel zwakke vorm aanwezig.
Komt voor: Zuid- en Oost-Autralie.
Broed duur: ongeveer 18 tot 20 dagen.
Ringmaat: 5
Deze vogels kunnen het beste als koppel gehouden worden. Een groep is gedoemd te mislukken. Roodrugparkieten vliegen graag en veel en daarom is een vlucht van minimaal 3 meter een vereiste. De breedte is van minder belang. Een tijdelijk verblijf (broedkooi) behoort wel tot de mogelijkheden. Wanneer de vogels de beschikking hebben over een geïsoleerd nachthok en een buitenvlucht op een beschutte plek, hoeven er geen extra maatregelen getroffen te worden tijdens de wintermaanden.
Geef de roodrug een goed zaadmengsel voor grote parkieten, dat u eventueel aanvult met wat kleine beetjes groenvoer en trosgierst. Tijdens de broedperiode lusten ze graag eivoer. Een gritmengsel hoort altijd ter beschikking te staan zodat vogels er naar behoefte kunnen opnemen. Deze populaire parkieten zijn doorgaans rustig en beschikken over een melodieus stemgeluid. Ze zijn veel op de bodem te vinden waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen.
De roodrugparkiet behoort tot de beste broeders onder de parkieten. In goede conditie brengen ze meer dan een legsel groot. Een geschikte nestkast vindt u hier. Er wordt doorgaans geen nest gebouwd. U kunt als onderlaag een laag vochtig zaagsel aanbrengen. Er worden gemiddeld 4 tot 6 eieren gelegd en door het vrouwtje uitgebroed in 18 tot 20 dagen. De jongen vliegen na 4 weken uit en worden dan nog een poosje begeleid en gevoerd. Wanneer ze zelfstandig zijn, moeten de jongen uitgevangen worden omdat het mannetje ze dan niet meer duldt.
Roodruggen staan bekend als goede pleegouders. Ze zullen eitjes plus jongen van andere gelijkgestemde Australische parkieten doorgaans zonder problemen uitbroeden en grootbrengen.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer