Roodkopamadine (Amadina Erythrocephala)
Grootte: ongeveer 13 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de volwassen mannen hebben een rode kop en verder een sprekende kleur en tekening
Komt voor: Afrika
Broed duur: ongeveer 12 tot 13 dagen.
Ringmaat: 2,7
De Roodkopamadine is een hele sociale, vredelievende vogel die uitstekend geschikt is als bewoner voor een volière met gemengde samenstelling. U kunt meerdere koppels samen huisvesten, zelfs tijdens de broedperiode. Uitzondering wanneer er verstoring optreedt, wat kan leiden dat de ouders hun nest in de steek laat. Ze maken gebruik van alle lagen van de volière en zijn ook op de bodem te vinden, waar ze een deel van hun kostje bij elkaar scharrelen.
Deze vogels kunnen in een buitenvoliere met nachthok. Beplanting wordt erg op prijs gesteld. De Roodkopamadine is vrij gehard.
Als basisvoer geeft u ze een zaadmengsel voor tropische vogels, aangevuld met trosgierst, onkruidzaden en graszaden. Eivoer en insectenpate wordt ook op prijs gesteld, evenals kleine hoeveelheden levende insecten. Maagkiezel en grit horen altijd in voldoende mate aanwezig te zijn.
Deze prachtvink bouwt zelden zelf een vrijstaand nest maar nemen vaak hun intrek in een nestkastje of een oud nest van een andere vogelsoort. Er worden gemiddeld 4 tot 6 eitjes gelegd die door beide ouders afwisselend worden bebroed. Na ongeveer 12 tot 13 dagen komen de jongen uit het ei. Nog eens 22 tot 24 dagen later verlaten de jongen het nest. Ze kunnen nog niet voor zichzelf zorgen en worden nog ongeveer 14 dagen in afnemende mate door beide ouders begeleid en gevoerd. Een koppel dat in goede conditie is, kan meerdere legsel per jaar grootbrengen.
Roodkopamadinen bastaarden met bandvinken. Daarom deze soort niet samen in een volière houden.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer