Pruimkopparkiet (Psittacula cyanocephala)
Grootte: ongeveer 35 tot 36 centimeter.
Geslachtsonderscheid: De kop is bij de mannen donkerroze met een zwarte omzoming, terwijl de kop van de pop meer blauwgrijs van kleur is met een geelachtige omzoming.
Komt voor: India en Sri Lanka
Broed duur: ongeveer 22 tot 24 dagen.
Ringmaat: 5,5
De pruimekopparkiet is in de avicultuur een erg populaire parkiet omdat hij zijn rustige en vriendelijke gedrag koppelt aan een buitengewoon kleurrijk verenpak en een zacht, zelfs melodieus te noemen stemgeluid.
Pruimekopparkieten die volledig op kleur zijn, zijn een lust voor het oog.Voordat men van die mooie kleuren kan genieten moet men helaas enkele jaren geduld hebben, want de vogels zijn pas na twee jaar op kleur.
Deze slanke en schitterend gekleurde parkiet is afkomstig uit Zuidoost-Azie en op Sri Lnka en behoort tot de zogenaamde ” edelparkieten” en is familie van de eveneens zeer bekende Halsbandparkiet.
Ze leven in de vrije natuur van allerlij rijpe en halfrijpe zaden, vruchten, blad en bloemknoppen, en helaas voor de boeren, van granen als rijst en tarwe.
De pruimekopparkiet heeft inclusief z’n lange staart een lengte van ongeveer 34 cm; de middelste staartpennen zijn zó’n 22 cm lang. Aan de lange spitse vleugels valt af te lezen dat het hier goede vliegers betreft die zich in de natuur zeer snel kunnen voort bewegen.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer