Koningsglansspreeuw (Cosmopsaurus regius)
Grootte: ongeveer 32 tot 35 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de mannetjes zijn doorgaans groter en hebben een langere staart
Komt voor: Oostelijk Afrika
Broed duur: ongeveer 14 dagen.
Ringmaat: 4,5
In de vrije natuur leven deze vogels graag in groepen en ook in de volière kunnen ze het onderling goed vinden. Vanwege hun brutaliteit kun je ze beter niet bij kleinere vogels plaatsen.
Tijdens de zomermaanden kunnen ze in een goed beplante en overkapte buitenvoliere, mits deze op een plaats in de luwte staat en er een nachthok is waarin de vogels zich terug kunnen trekken. Koningsglansspreeuwen kunnen erg slecht tegen kou en vocht. Als de weersomstandigheden minder gunstig worden, kunnen ze beter in een verwarmde binnenruimte overgebracht worden.
Als basisvoer geeft u deze vogels een goed universeelvoer en insectenpate die u aanvult met levende insecten en allerlei soorten zacht fruit en bessen. Vooral tijdens de kweekperiode is het voeren van levende insecten heel belangrijk. Ze houden ook van een waterbad. Vers en schoon badwater moet dan ook altijd aanwezig zijn. Bij goede verzorging en rustige benadering worden ze zeer vertrouwelijk.
De vogels broeden bij voorkeur in een ruim natuurblok. Er worden gemiddeld 2 tot 4 licht blauwgroene eitjes gelegd met bruine stippels. Deze worden gedurende 14 dagen bebroed door het vrouwtje. De jongen worden hoofdzakelijk met levend voer (meelwormen en krekels) gevoerd. Na een week of drie vliegen de jongen uit. De koningsglansspreeuw is erg gevoelig voor storing en kunnen hun jong of eitjes in de steek laten als ze te weinig rust hebben.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer