Japanse kwartel (Coturnix japonica)
Grootte: ongeveer 15 centimeter.
Geslachtsonderscheid: De kop- en keeltekening van het mannetje zijn contrastrijker dan die van het vrouwtje.
Komt voor: Zuidoost-Azie
Broed duur: ongeveer 16 tot 18 dagen.
Ringmaat: 5,4
Kwartels houden zich op de bodem op, waar ze hun voedsel bij elkaar scharrelen. Ze nemen graag een zandbad.
Japanse kwartels kunnen probleemloos in een volière met gemengde samenstelling gehouden worden. In de regel bemoeien ze zich niet met andere vogelsoorten en gaan hun eigen gang. Houd bij voorkeur een haantje bij meerdere hennetjes. Dit omdat de haantjes erg vitaal zijn en een vrouwtje continue najagen.
Kwartels houdt u bij voorkeur in een ruime goed beplante volière met een nachthok. Schuilplaatsen (overhangende struiken, een dakpan op de grond, etc.) wordt zeer gewaardeerd. Ze eten op wat de andere volière vogels verspillen. Een zaadmengsel voor kleien tropische vogels, aangevuld met onkruiden en tijdens de kweekperiode klein levend voer. Net als alle andere vogels dient grit en maagkiezel tot hun beschikking te staan.
Ze munten niet uit in broeden. In een ideale situatie legt een hennetje (meestal meer dan 8) haar eitjes in een ondiep kuilt op een beschutte plaats. Ze broedt haar eitjes in 16 tot 18 dagen uit. De jongen zijn nestvlieders en kunnen vrijwel direct naar hun geboorte lopen en voedsel oppikken. Naast opfokvoer en kleine zaadjes eten ze ook graag kleine levende insecten. Na een week of 4 zijn ze zelfstandig en kunnen ze apart van de ouders gezet worden. In de gehele broedperiode bemoeit het haantje zich niet met het broeden en begeleiden van de jongen. Wel bewaakt hij het nest.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer