Indische brilvogel (Zosterops palpebrosa)
Grootte: ongeveer 10 centimeter.
Geslachtsonderscheid: nauwelijks verschil tussen de man en de pop. De vrouwtjes zijn wat matter op de buik. De zang van de man geeft de doorslag.
Komt voor: India en Sri Lanka
Broed duur: ongeveer 11 tot 12 dagen.
Ringmaat: 2,3
De indische brilvogel leeft in de natuur in groepen. Tijdens de voortplanting trekken de gevormde paartjes zich terug van de rest. In de volière blijken het heel verdraagzame en vredelievende vogeltjes die andere vogels met rust laten. Gelieve bij één paartje te houden.
De kleur van de oogring verschilt van land tot land.
Als de brilvogel ouder word verliest hij zijn kleur maar dit kan verholpen worden door spirulina in het voer te doen.
Alleen het mannetje zingt, het is een trillende toon die goed te verdragen is.
Bij de kweek is het vrouwtje agressief tegenover het mannetje, daarom heeft het mannetje altijd eten in z’n bek om het vrouwtje te benaderen.
Om indruk te maken op het vrouwtje draait het mannetje zich om op z’n stok. Hij blijft met zijn buik omhoog onder haar hangen. Als het vrouwtje onder de indruk is beginnen ze te kroelen.
Als het vrouwtje niet onder de indruk is word ze woedend op haar mannetje en valt zij hem aan, als ze in haar woede haar bek open doet om hem weg te jagen doet het mannetje zijn bek in haar bek om haar voeding te geven.
Het nestje is komvormig (doorsnee 5 cm) en word meestal aan 2 takken vastgemaakt. Hiervoor wordt gras en mos gebruikt die vastgemaakt worden met spinnewebben.
Deze vogels hebben meestal 2 broedsels per jaar. Het legsel bestaat uit gemiddeld 2-4 eitjes die 10 tot 11 dagen bebroedt worden door beide ouders (ieder om de beurt)
De jongen blijven 9 tot 13 dagen in het nest en kunnen dan al vliegen, ze worden dan nog wel gevoedt door beide ouders tot ze 3 weken oud zijn .
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer