Grijze Roodstaartpapegaai (Psittacus Erithacus)
Grootte: ongeveer 35 tot 40 centimeter.
Geslachtsonderscheid: geen verschil tussen de man en de pop.
Komt voor: Afrika, rond de evenaar
Broed duur: ongeveer 30 dagen.
Ringmaat: 11
Grijze roodstaarten zijn sociale vogels t.o.v. elkaar. Ze horen echter niet thuis in een gemengde volière. Het liefst als een koppel per vlucht. Een grijze roodstaart kan erg tam worden. Typerend voor een grijze roodstaart is dat hij/zij een voorkeur heeft voor een gezinslid. Het zijn dus geen allemansvrienden.
U kunt ze houden in een ruime volière met vorstvrij nachthok. Beplanting heeft geen nut daar ze deze volledig strippen. Een goed merk compleet papegaaienvoer of pellets voldoet doorgaans als basisvoer. Aanvullend met fruit en uiteraard grit en maagkiezel mogen niet ontbreken.
De grijze roodstaart is een zeer goede imitator. Van woorden spreken tot liedjes zingen etc. Ook andere geluiden van telefoons, dieren, auto’s etc. kunnen zij imiteren. Mede daardoor zijn het geliefde huisdieren. Ze klimmen en klauteren graag en moeten die gelegenheid dus hebben.
De kweek is niet zo gemakkelijk. Belangrijk is dat de partners elkaar mogen en dat ze rust hebben. Als broedblok een uitgeholde boomstam of een stevige nestkast. Op de bodem kunt u een flinke laag houtmolm of schaafsel leggen maar ook wilgentakjes die de vogels zelf versplinteren tot nestmateriaal. Er worden gemiddeld 3 tot 5 witte eitjes gelegd die door het vrouwtje in ca. 30 dagen uitgebroed worden. Op een leeftijd van 2 tot 3 maanden vliegen de jongen uit.
Grijze roodstaarten kunnen erg oud worden. 70 jaar is geen uitzondering.
Topics
-
Agapornis fischeri Lees meer
-
Agapornis personata Lees meer
-
Agapornis roseicollis Lees meer
-
Barmsijs (Acanthis flammea) Lees meer
-
Bichenowastrilde (Poephila bichenovii) Lees meer
-
Binsenastrilde (Neochmia ruficauda) Lees meer
-
Blauwfazantje (Uraeginthus bengalus) Lees meer
-
Blauwkroontje (Loricules galgulus) Lees meer