Meer weten over die mooie mees in jouw tuin?
- Geplaatst op
- Geplaatst in buidelmees, koolmees, pimpelmees, staartmees
- 0
Zie je ook in jouw tuin af en toe zo’n acrobatische meesjes? En wil je meer over de mees te weten komen? Van de pimpelmees en koolmees over de zwarte mees en kuifmees tot de staartmees en buidelmees: dit zijn dé basics.
Een volwassen mees is typisch klein en gedrongen, tussen 10 en 16 cm lang, en 7 tot 29 gram zwaar. De meeste mezen nestelen in holtes, bijvoorbeeld van bomen. Daar leggen ze twee (roodbruine mees) tot maar liefst 14 eieren (pimpelmees).
De pimpelmees is een kleine, maar stralende verschijning met zijn azuurblauw, citroengele vederpakje, witte kop en zwarte oogstreep. Het vogeltje is kleiner dan de koolmees, maar o zo dapper. De koolmees was de tweede meest getelde vogel tijdens het Grote Vogelweekend in Vlaanderen in 2021. Je herkent de vogel onmiddellijk: een glanzend zwarte kop met grote, witte, driehoekige wangvlekken en een gele onderkant met een zwarte stropdas. Of zag je toch een zwarte mees, in plaats van een koolmees? De zwarte mees lijkt immers op een kleine, zwart-witte koolmees met een wit achterhoofd en een zwarte kruin. Opvallend zijn ook de twee witte vleugelstrepen, de grote witte wangvlek en de zwarte kin en keel. Als het vogeltje opgewonden is, kan het een kuifje rechtzetten. Stoer! Maar de stoerste onder de mezen is wel de kuifmees met zijn zwart-witte koptekening, permanente driehoekige kuif, en zwarte oogstreep in de vorm van een hoefijzer. Redelijk uitzonderlijk: deze mees komt enkel in Europa voor! Afsluiten doen we met twee soorten die eigenlijk... niet tot de ‘echte’ mezen behoren. Ten eerste: de staartmees. Als er ergens eentje landt, weet je dat er binnen de kortste keren nog zullen neerstrijken. Het diertje heeft een staart van liefst 8 cm. Ook de buidelmees behoort niet tot de echte mezen. Waarom deze vogel zo noemt? De vogel bouwt een vrij hangend nest in de vorm van een buidel, vandaar. Het erg handige vogeltje herken je uit de duizend, dankzij zijn typische zwarte zorromasker. Dan is dé boodschap: hang mezenbollen en geef dit vogelvoer. Koolmezen eten in de zomer insecten, maar in de winter ook zaden en vruchten. Pimpelmezen eten ’s winters alleen zaden en vruchten. In de herfst en winter zie je mogelijk ook een kuifmees, zwarte mees en staartmeesjes. Of hang diverse vogelhuisjes op, succes gegarandeerd.Pimpelmees en koolmees
Zwarte mees en kuifmees
Twee buitenbeentjes!
Zin om meer meesjes te zien?
Reacties
Wees de eerste om te reageren...